Aba és térsége szennyvíz rendszer

Aba és térsége szennyvízcsatorna hálózat közterületi szennyvíz-átemelőinek elektromos vezérlési és irnyítástechnikai kivitelezési munkái

A rendszerben 29db átemelő és a szennyvíztelepi diszpécser állomás elektromos vezérlési és irányítástechnikai munkáit végeztük el, mely az alábbi feladatokat tartalmazta:

- A villamos irányítástechnikai berendezések terv szerinti funkcionalitással történő legyártása és helyszíni telepítése, a villamos-, irányítástechnikai kiviteli tervek készítésével együtt.
- Az irányítástechnika jelátvitele URH adó-vevőkkel, rádiótechnikai tervkészítéssel, a rádiórendszer kivitelezésével.
- Szennyvízátemelők helyi irányító PLC berendezésének vezérlőprogram elkészítése.
- Központi SCADA szoftver elkészítése, ethernet hálózat kiépítése.

A szennyvízátemelők:
Az átemelőkben MOELLER gyártmányú villamos kapcsoló elemek, mágneskapcsolók, kézi kapcsolók, OMRON relék kerültek beépítésre. A PLC berendezések ALBAFUNK gyártmányú AF088II készülékek, az URH kommunikációt ICOM IC-F25 Data Adapteres adatrádiók biztosítják.
A helyi irányító berendezésként - alkalmazott PLC-k, az éppen aktuális folyamatok - akár helyszíni - nyomon követése, illetve a beavatkozás lehetőségének biztosítása érdekében, rendelkeznek beépített kijelzővel, illetve tasztatúrával is.
Az átemelőkbe 1+1 db szivattyú került. Egyik, a másik beépített meleg tartaléka, és felváltva üzemelnek. A két szivattyú egyidejű üzeme vész esetén, valamint váltott sorrendű üzemeltetés a PLC szoftver alapján biztosított. A folyamatos szintmérést 4-20 mA tartományban mérő analóg szintmérő biztosítja. Az analóg szintmérő fenéknyomás elven működik melynek méréstartománya még a szivattyúkat ellepő min vízszint (0%) és az aknába beömlő csatorna szintje (100%).
Az átemelőkhöz feszültség-, és ampermérő, illetve üzemóra számláló került beépítésre. Az átemelőknél áram távadó jele alapján történik a villamos áram felvétel kijelzése és a fogyasztás meghatározása.

A PLC-k felépítése:
A rendszer vezérlése a moduláris felépítésű, AF 088II/P alapú PLC-re épül.
Ez a következő modulokból áll:
AF 088II/P processzormodul
AF088II DIO Digitális be- és kimeneti modulAF088II
AN 4 Analóg bemeneti modul

Vezérlőszekrény fotók :

Szekr_1
Szekr_3 Szekr_2

belso_2

 

belso_3

Folyamatirányító és megjelenítő rendszer:


Alaphelyzetben a szennyvíztelepei diszpécserközpontban található PC-n futó, Vision X9 folyamatirányító és megjelenítő programból lehet az átemelőket vezérelni illetve azok működését nyomon követni. A folyamatmegjelenítő program végzi az események naplózását illetve az adatok eltárolását egy központi adatbázisba.
Az átemelők folyamatirányítását végző Vision és a szennyvíztelep folyamatirányítását végző WebsSada folyamatmegjelenítő program kommunikál egymással, hálózati TCP/IP kommunikációval. A szennyvíztelepi technológia felügyelete és irányítása a monitoron meghívható technológiai sémák és az azokban megjelenő adatok, üzenetek segítségével történik.

Folyamatmegjelenítő főkép

Főkép :-) Livuska

Beállítás dialógus ablak

Beállítás és dialógus ablak

VISION trend megjelenítő

VISION terend megjelenítő

Eseménynapló

Eseménynapló

Frekvenciaváltó nélküli átemelők

Frevenciaváltó nélküli átemelőlk

Frekvenciaváltós átemelők

Frekvenciaváltós átemelő

vissza

Főoldal